Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Forbes: «Η Ελλάδα αλλάζει»

Μια αχτίδα φωτός πίσω από την κατήφεια που επικρατεί στην Ελλάδα βλέπει το διαδικτυακό Forbes. Περίεργος ο τρόπος ανάλυσης, για να δούμε...







Όπως αναφέρει το Forbes λοιπόν, η χώρα αλλάζει αφού αεροπλάνα, τρένα και πλοία είναι στην ώρα τους, οι δρόμοι των μεγάλων πόλεων είναι γαλήνιοι, με πολύ λίγους διαδηλωτές και τα κλειστά καταστήματα αρχίζουν να ανοίγουν και πάλι με νέους ιδιοκτήτες και νέες επιχειρηματικές ιδέες. Όπως γράφει ο αναλυτής, για χρόνια η Ελλάδα ακολούθησε ένα ημισοβιετικό, ημιλατινοαμερικανικό μοντέλο ανάπτυξης των επιχειρήσεων, «ανακατεύοντας» αγορές και κυβερνήσεις.

Αυτό, σημειώνει, οδήγησε σε μεγάλες και διεφθαρμένες κυβερνήσεις που δεν διέθεταν τους πόρους για τη χρηματοδότηση των πολλαπλών ρόλων τους στην οικονομία. Το μοντέλο αυτό ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου προσπάθησε να ιδρύσει ένα μικτό σύστημα αγοράς που συνδύαζε τα καλύτερα χαρακτηριστικά των αγορών και την κυβέρνηση. Αυτό οδήγησε προς τα πίσω τη χώρα με εκτεταμένες συνέπειες στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών, και στο οικονομικό μέλλον της Ελλάδας.

Τώρα, τονίζει, το ελληνικό μοντέλο αρχίζει να αλλάζει. Το μέγεθος της κυβέρνησης έχει μειωθεί, οι κρατικές επιχειρήσεις ιδιωτικοποιήθηκαν, η διαφάνεια βελτιώνεται, και η ηρεμία επιστρέφει στους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Αποτέλεσμα; Τα δημοσιονομικά ελλείμματα στρέφονται σε πλεονάσματα, οι εξαγωγές και ο τουρισμός είναι στα ύψη, η ναυτιλία καλπάζει, και το πραγματικό ΑΕΠ επιστρέφει….Με απλά λόγια: Η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εφαρμόζοντας τα σωστά θεσμικά όργανα στους σωστούς τομείς, απελευθερώνοντας την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων της. Και οι αγορές το λαμβάνουν υπόψη.

Εκτός των παγκόσμιων αγορών, το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στην κορυφή του καταλόγου με τις καλύτερες επιδόσεις κατά το πρώτο δεκαήμερο του 2014. Το σχετικό άρθρο φέρει την υπογραφή του αναλυτή Πάνου Μουρδουκούτα.

 Χμ... μάλιστα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου