Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

«Δεν ζηλεύουμε ΟΣΦΠ και ΠΑΟ»

Στους λόγους των τελευταίων ανεπιτυχών αποτελεσμάτων στη Super League αναφέρθηκε ο Βλάνταν Ιβιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα το «ΒΗΜΑ». Επιπλέον ο σέρβος άσος, έπλεξε το εγκώμιο...







του Σαλπιγγίδη και των συμπαικτών του και εξομολογείται ότι στον Δικέφαλο του Βορρά υπάρχει πολλή πίεση.

Το παραδοσιακό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης αποτελεί ασφαλώς το αθλητικό γεγονός της ημέρας. Απόψε (03/10 – 20.30) στην Τούμπα συγκρούονται ο ΠΑΟΚ με τον Αρη, σε μια ποδοσφαιρική αναμέτρηση φορτισμένη όχι μόνο από την παραδοσιακή αντιπαλότητα των δύο ομάδων αλλά και από την ανάγκη να βελτιώσουν τη βαθμολογική θέση τους, αφού δεν έκαναν το ξεκίνημα που θα ήθελαν στο πρωτάθλημα. Με την ευκαιρία του σημερινού ντέρμπι μίλησαν στο «Βήμα» ο μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ Βλάνταν Ιβιτς μιλάει για την εφετινή προσπάθεια του ΠΑΟΚ, εξηγεί τους λόγους των τελευταίων ανεπιτυχών αποτελεσμάτων στη Σούπερ Λίγκα, σχολιάζει τη μεταγραφή του Δημήτρη Σαλπιγγίδη και παίρνει θέση για όσα διαδραματίζονται στον χώρο της ελληνικής διαιτησίας.

- Βλάνταν,μετά την περυσινή επιτυχημένη σεζόν πόσο δύσκολο ήταν να προσαρμοστείτε στις υποχρεώσεις του καλοκαιριού;

«Ξέραμε όλοι ότι ο τρίτος χρόνος θα ήταν δυσκολότερος. Είχαμε μια μοναδική ευκαιρία να προκριθούμε στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά γνωρίζαμε τις δυσκολίες των αγώνων με τον Αγιαξ. Και για να είμαι ρεαλιστής δεν είχαμε την τύχη με το μέρος μας στο δεύτερο παιχνίδι στην Τούμπα. Την είχαμε όμως στο πρώτο ματς όταν ο Αγιαξ μπορούσε να καθαρίσει το παιχνίδι με ένα 4-1 ή 5-1».

- Με τον Ιταλό Μάριο Μπερέτα τι έφταιξε και αντικαταστάθηκε τόσο γρήγορα;

«Εγώ προσωπικά δεν είχα πρόβλημα ποτέ με κανέναν προπονητή. Υπήρξε κάποια ένταση με τον κ. Φερέρ στην ΑΕΚ αλλά γρήγορα κατάλαβα τι κρυβόταν πίσω από αυτό το παιχνίδι που έπαιξε ο ίδιος και ηρέμησα. Με τον κ. Σάντος όπως και τον κ. Δερμιτζάκη έχω επαγγελματικές σχέσεις. Ο κ. Μπερέτα έμεινε δυόμισι εβδομάδες, εγώ σ΄ αυτό το διάστημα δεν συμμετείχα ενεργά γιατί ήμουν τραυματίας αλλά από αυτά που είδα δεν μπορώ να πω ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Εκείνο που λέω είναι ότι η ομάδα από όλες αυτές τις αλλαγές στελεχών και προπονητή επηρεάστηκε».

- Γιατί ο ΠΑΟΚ παρουσιάζει στα τελευταία παιχνίδια διαφορετική εικόνα από αυτήν που είχε στην Ευρώπη με Αγιαξ και Φενέρμπαχτσε;

«Στα παιχνίδια του πρωταθλήματος οι αντίπαλοί μας ήξεραν το στυλ παιχνιδιού μας από τα προηγούμενα χρόνια. Και γνώριζαν ποιους παίκτες να μπλοκάρουν και δούλεψαν πάνω σ΄ αυτό. Εχουμε πολύ καλή ομάδα αλλά ο καθένας από εμάς οφείλει όσο γρηγορότερα γίνεται να αφήσει πίσω του το παρελθόν και τα προηγούμενα παιχνίδια».

- Πιστεύεις ότι στο ντέρμπι ΠΑΟΚ - Αρη θα μετρήσει η παράδοση υπέρ της ομάδας σου;

«Η παράδοση είναι μόνο για την ιστορία. Αν εμείς δεν είμαστε αυτοί που πρέπει να είμαστε τότε θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Η πίεση είναι μεγάλη το ξέρουμε όλοι αυτό. Οπότε όλοι μας αντιλαμβανόμαστε τι μπορεί να σημαίνει ένα αρνητικό αποτέλεσμα μέσα στην έδρα σου. Αλλά έχουμε και τη δύναμη και την ποιότητα να αντεπεξέλθουμε σε οποιοδήποτε παιχνίδι και φυσικά απέναντι στον Αρη. Και ξέρουμε πώς να το πράξουμε αυτό».

- Στον ΠΑΟΚ έχετε συγκεντρωθεί πολλές και σημαντικές ποδοσφαιρικές προσωπικότητες. Πόσο δύσκολη είναι η συνύπαρξη;

«Μεγάλο ρόλο παίζει ο προπονητής. Είχαμε έναν πολύ έμπειρο προπονητή που ήξερε ακριβώς τι παίκτες και ποιες προσωπικότητες είχε στην ομάδα και είχε τον τρόπο να βγάζει από τον καθένα το καλύτερο που μπορούσε. Τώρα υπάρχει ένας νέος προπονητής που χρειάζεται βοήθεια από όλους μας. Ακόμη κι ο πιο έμπειρος προπονητής να ερχόταν μετά τον Σάντος και τη διετία που προηγήθηκε θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να τον ξεπεράσει. Ακόμη περισσότερο για έναν νέο προπονητή που δεν έχει τόση εμπειρία. Αλλά αν τα καταφέρει τότε θα βγει διπλά κερδισμένος. Και εμείς είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε την ομάδα, τους εαυτούς μας και τον προπονητή».

- Ο ΠΑΟΚ είναι δύσκολη ομάδα; «Πάρα πολύ δύσκολη. Δεν είμαι ο άνθρωπος που θα βγει να κολακεύσει τους οπαδούς. Αυτό δεν θα το κάνω ποτέ. Υπάρχουν άλλοι που το κάνουν. Η ομάδα έχει πάρα πολύ πίεση και το κατάλαβα όχι μόνο όταν ήλθα αλλά και από την εποχή που ήμουν στην ΑΕΚ και στον Αρη. Πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός είναι οι δύο ομάδες που έχουν τη μεγαλύτερη πίεση».

- Με τον Σαλπιγγίδη εφέτος ο ΠΑΟΚ μπορεί να φθάσει στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος;

«Ο ΠΑΟΚ έκανε την καλύτερη μεταγραφή στην Ελλάδα με τον Σαλπιγγίδη. Πρόκειται για έναν παίκτη με μεγάλη ποιότητα, που έχει αποδείξει στα ελληνικά γήπεδα την αξία του και είναι αυτός που μας έλειψε πέρυσι. Μαζί με τον Μουσλίμοβιτς και τον Βιεϊρίνια μπορεί να πετύχει πολλά γκολ. Είμαι σίγουρος για αυτό, και το λέω τώρα που δεν έχει καταφέρει να βρει τον ρυθμό του. Είναι ένας μεγάλος επαγγελματίας που δουλεύει για την ομάδα 90 λεπτά και δεν είναι εγωιστής. Και αυτό μ΄ αρέσει. Δουλεύει για την ομάδα πάνω από όλα. Μ΄ αυτό το υλικό που έχουμε δεν υπάρχει λόγος να ζηλέψουμε ούτε τον Ολυμπιακό, ούτε τον Παναθηναϊκό. Στο ίδιο επίπεδο είμαστε».

- Υπήρξε κάποιος προπονητής με τον οποίο είχες άριστη συνεργασία; Με τον κ. Μπάγεβιτς, ας πούμε;

«Εγώ ήλθα στον Αρη πριν από τον Μπάγεβιτς. Και όταν έφυγε, ξέρω ότι είπε πως “φεύγω επειδή δεν κρατήσατε τον παίκτη που ήθελα εγώ, δηλαδή τον Ιβιτς”».

- Με τον κ. Σάντος;

«Με τον κ. Σάντος είχα την καλύτερη σχέση, η οποία τολμώ να πω ότι δεν ξεκίνησε ιδανικά. Πήγα στην ΑΕΚ μαζί με τον αδελφό μου όταν ήταν τεχνικός ο κ. Σάντος. Στις προπονήσεις έκανε κάποια σχέδια στα οποία με έβαζε βασικό μπροστά στους δημοσιογράφους. Την επόμενη οι εφημερίδες έγραφαν ότι θα ξεκινούσα στην ενδεκάδα. Ο Σάντος στον αγώνα με κρατούσε στον πάγκο επειδή δεν ήθελε να δείξει ότι επηρεάζεται από τους δημοσιογράφους. Δεν υπήρχε κόντρα μεταξύ μας αλλά με έκανε να μάχομαι για να κερδίζω κάποια πράγματα».

«Υπάρχουν και διαιτητές που κάνουν λάθη από δόλο»

- Ποια είναι η άποψή σου για τη διαιτησία; «Η διαιτησία δεν είναι έτσι όπως θα θέλαμε. Αλλά θα πρέπει να κρίνουμε τους διαιτητές όχι αν κάνουν λάθη αλλά αν έχουν δόλο. Η προσωπική γνώμη μου είναι ότι ο κ. Δαλούκας είναι ένας από τους καλύτερους διαιτητές. Για μένα ο καλύτερος που υπάρχει μαζί με τον κ. Κάκο. Το πέναλτι που έδωσε στο Χαριλάου δεν ήταν, αλλά δεν είχε δόλο. Και τον διώχνεις κατευθείαν για αυτό, ενώ ξέρεις ότι πέρυσι είχε την καλύτερη απόδοση από όλους τους υπόλοιπους. Αν θυμάμαι καλά, έκανε άλλο ένα λάθος στον αγώνα ΑΕΚ- Ολυμπιακού ένα πέναλτι που δεν έδωσε στην ΑΕΚ. Υπάρχουν κι αυτοί που κάνουν λάθη από δόλο. Και είναι γνωστοί.

Και ξέρουμε όλοι ότι εξαιρούνται από τους πίνακες για λίγο διάστημα και μετά επανέρχονται. Αν ο Δαλούκας που έκανε ένα τέτοιο λάθος σε ένα ντέρμπι εξαναγκάζεται με αποχώρηση από τη διαιτησία, τότε το ίδιο να κριθεί και ένας διαιτητής που θα κάνει το ίδιο λάθος σε έναν αγώνα, ας πούμε, Κέρκυρας- Ολυμπιακού Βόλου. Οχι μόνο στα ντέρμπι και επειδή οι μεγάλες ομάδες θα έχουν κάποιο συμφέρον από το αποτέλεσμα».

- Ποιες είναι οι σχέσεις σου με τον κ. Θόδωρο Ζαγοράκη;

«Δεν είναι ο κλασικός πρόεδρος που ξέραμε σε άλλες ομάδες. Συζητεί μαζί μας και τα πράγματα είναι πιο ευχάριστα για μας όταν βλέπεις έναν άνθρωπο που ξέρει από ποδόσφαιρο να μιλά με τους παίκτες. Το ίδιο ίσχυε και με τον Βρύζα. Μαζί με τον πρόεδρο και τον προπονητή κατάφεραν να φέρουν την ομάδα σε υψηλό επίπεδο, και αξίζουν συγχαρητήρια για αυτό».

- Ο ΠΑΟΚ μπορεί να αντέξει το βεβαρημένο πρόγραμμα σε Ελλάδα και Γιουρόπα Λιγκ;

«Είναι λογικό να θεωρούνται δύσκολα τα πράγματα για εμάς. Και για τον Αρη, ενώ ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ έχουν εμπειρία από διαχείριση μιας γεμάτης χρονιάς. Για μένα, καλύτερα να παίζεις κάθε τρεις - τέσσερις ημέρες, επειδή είσαι συνέχεια στην ένταση και αυτό σε βοηθά να βρίσκεις ρυθμό μέσα από τους αγώνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου