Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Ολλανδική κυριαρχία

H Εθνική Ολλανδίας, για τρίτη φορά στην ιστορία της και για πρώτη ύστερα από 32 ολόκληρα χρόνια, θα αγωνιστεί σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Από τα 16,7 εκατ. των Ολλανδών, τα 8,5 εκατ. παρακολούθησαν...






από την τηλεόραση την προχθεσινή νίκη επί της Ουρουγουάης (3-2) και δεκάδες χιλιάδες ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.

«Εικόνες από τους τελικούς του ‘74 και του ‘78 περνούσαν από το μυαλό μου στη διάρκεια του αγώνα. Μου αρέσει το θέαμα, αλλά ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα. Νομίζω ότι στο β’ ημίχρονο συνδυάσαμε και τα δύο», δήλωσε συγκινημένος ο ομοσπονδιακός τεχνικός Μπερτ Φαν Μαρβάικ.

Το 1974 και το 1978 οι «οράνιε» ηττήθηκαν στους τελικούς από τις διοργανώτριες Δυτική Γερμανία και Αργεντινή, αντίστοιχα. Στον κυριακάτικο τελικό όμως, στο Γιοχάνεσμπουργκ, δικαιούνται να αισθάνονται αυτοί ως γηπεδούχοι. Η πλειοψηφία των λευκών αποίκων, που από τον 15ο αιώνα αργά και σταθερά επιβλήθηκαν στη Νότιο Αφρική, καταπίεσαν και εκμεταλλεύτηκαν σε εξοντωτικό βαθμό τους ιθαγενείς αλλά και τους σκλάβους που εισήγαγαν, ήταν Ολλανδοί.

Το ίδιο το Γιοχάνεσμπουργκ ιδρύθηκε από Ολλανδούς χρυσωρύχους. Ολλανδοί αποτελούσαν την πλειοψηφία των σκληροτράχηλων Μπόερς (Φλαμανδοί και Γερμανοί συμπλήρωναν τις τάξεις τους), που αμφισβήτησαν τη βρετανική κυριαρχία. Ολλανδική διάλεκτος είναι τα «Αφρικάανς», η επίσημη γλώσσα των λευκών της Νοτίου Αφρικής και σήμα κατατεθέν του απάνθρωπου καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων (απαρτχάιντ) που τερματίστηκε (επισήμως) μόλις το 1994. Η παρουσία της Ολλανδίας στον τελικό είναι πολύ πιθανό να πολλαπλασιάσει την παρουσία των λευκών Νοτιοαφρικανών στις κερκίδες του «Σόκερ Σίτι».

Οδηγεί την Ολλανδία

Με 3 γκολ και 6 ασίστ ο Βέσλι Σνέιντερ οδήγησε την Ιντερ στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Τώρα, στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής με 5 γκολ και τρεις ασίστ ήδη στο ενεργητικό του έχει ενορχηστρώσει την προέλαση της Εθνικής Ολλανδίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Απολογισμός που ανεξαρτήτως αποτελέσματος στον κυριακάτικο τελικό τον καθιστά μεγάλο φαβορί για τη «Χρυσή Μπάλα». «Εχουμε κάνει 6 νίκες στο Παγκόσμιο Κύπελλο και πάμε για την 7η, που θα μας δώσει το τρόπαιο. Πριν από περίπου πενήντα ημέρες βίωνα ανάλογες εμπειρίες με την Ιντερ και τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως τώρα τα συναισθήματα είναι ακόμα πιο έντονα, μοναδικά θα έλεγα, γιατί εκπροσωπούμε όχι έναν σύλλογο, αλλά τη χώρα μας», δήλωσε πανευτυχής ο 26χρονος πλέι μέικερ.

«Δεν θα χάσω κι άλλον τελικό»

Ο Αριεν Ρόμπεν ως παίκτης της Μπάγερν έχασε από τον συμπατριώτη του στην Εθνική Βέσλι Σνέιντερ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. «Δεν πρόκειται να χάσω δεύτερο τελικό μέσα λιγότερο από δύο μήνες», αισιοδοξεί. Και όταν χθες το μεσημέρι τον ρώτησαν ποιον θέλει ως αντίπαλο την Κυριακή στο Γιοχάνεσμπουργκ, απάντησε γελώντας: «Αν είναι η Γερμανία θα πρέπει να νικήσουμε οπωσδήποτε, διαφορετικά οι συμπαίκτες μου στην Μπάγερν θα μου κάνουν τη ζωή αφόρητη!».

Το καλύτερό του παιχνίδι

Ο Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ γράφει ιστορία στη Νότιο Αφρική. Στον προημιτελικό με την Ουρουγουάη με βολέ από 35 μέτρα πέτυχε μόλις το 6ο γκολ στα 14 χρόνια της θητείας του στην Εθνική Ολλανδίας (105 συμμετοχές), ενώ στο 49’ με κεφαλιά κοντά στη γραμμή της εστίας του στέρησε από τη «σελέστε» την ευκαιρία να πάρει προβάδισμα στο σκορ με 2-1. «Εκανα το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας μου», δήλωσε ο «Τζίο».

Πρώτος και με την Κούπα

Ο Φαν Μπρόνκχορστ με το προχθεσινό γκολ του έγινε ο γηραιότερος (35 ετών και 151 ημερών) ποδοσφαιριστής της Εθνικής Ολλανδίας που έχει ποτέ σκοράρει σε Μουντιάλ και ο τρίτος αρχηγός της, ύστερα από τους Γιόχαν Κρόιφ (1974) και Ρουντ Γκούλιτ (1990), που πετυχαίνει γκολ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. «Αυτές οι επιδόσεις ξεχνιούνται. Το σημαντικό είναι να γίνω ο πρώτος αρχηγός της Εθνικής Ολλανδίας που θα σηκώσει το χρυσό τρόπαιο», ευελπιστεί.

«Ξεπεράσαμε τα όριά μας»

Η Ουρουγουάη των 3,5 εκατ. κατοίκων μπορεί να αισθάνεται περήφανη για τις εμφανίσεις της σε αυτό το Μουντιάλ. «Φτάσαμε μέχρις εδώ αγωνιζόμενοι απέναντι σε υπερδυνάμεις και ξεπερνώντας τα όριά μας. Αν μπορούσαμε να διαλέξουμε τον τρόπο που θα χάναμε, θα ήταν αυτός ακριβώς με τον οποίον χάσαμε από την Ολλανδία», δήλωσε μετά το 2-3 ο τεχνικός της «σελέστε» Οσκαρ Ταμπάρες, που επισήμανε πάντως ότι υπήρχε οφσάιντ (του Φαν Πέρσι) στο 2ο γκολ των «οράνιε».

Πάθος και αξιοπρέπεια

Δάκρυα απογοήτευσης διαδέχτηκαν τα χαμόγελα της προσμονής στην Ουρουγουάη, αλλά οι οπαδοί της θεωρούν ότι η παρουσία στην «4αδα» αποτελεί σπουδαία επιτυχία. «Η Εθνική μας αγωνίστηκε με πάθος και αξιοπρέπεια. Εκανε μεγάλο παιχνίδι κι αν είχαμε ακόμα πέντε λεπτά, μπορεί και να ισοφαρίζαμε. Ανυπομονώ να παρακολουθήσω τον αγώνα του Σαββάτου και να μας καμαρώσω στην 3η θέση», δήλωσε ο 75χρονος πρόεδρος της Δημοκρατίας Χοσέ Μουχίκα.

Τον λύγισαν τα 67 ματς

Τραυματισμένος αγωνίστηκε κατά της Ολλανδίας ο Ντιέγο Φορλάν, γεγονός που δεν τον εμπόδισε να πετύχει ένα αριστουργηματικό γκολ (το 4ο στη διοργάνωση). «Αισθανόμουν πόνους στον τένοντα και δυστυχώς σε αυτό το πιο σημαντικό ματς της καριέρας μου δεν ήμουν 100% έτοιμος. Εχω παίξει σε 67 ματς αυτήν τη σεζόν και δυστυχώς αποδείχτηκαν πολλά για τις αντοχές μου», δήλωσε ο 31χρονος σταρ της Ουρουγουάης και ένας εκ των κορυφαίων του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου