Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Επιχορηγήσεις Γ.Γ.Α. - Το ταμείον είναι μείον...

Η οικονομική κρίση είναι γεγονός και επηρεάζει τους πάντες και τα πάντα. Ο Ελληνικός αθλητισμός δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Τόσα χρόνια κακοδιαχείρισης και κρατικοδίαιτης ανάπτυξης ήταν λογικό...







κάποια στιγμή να τα βρούμε μπροστά μας. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει ότι όλα αυτά τα χρόνια ο αθλητισμός επαγγελματικός και ερασιτεχνικός στηριζόταν εξ ολοκλήρου στις κρατικές επιχορηγήσεις. Ελάχιστα επαγγελματικά σωματεία διέθεταν την οικονομική επιφάνεια να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις χωρίς την κρατική συνδρομή.

Από φέτος και αυτά ακόμα τα σωματεία δηλώνουν αδυναμία να στηρίξουν τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ τους, ενώ για τα πιο μικρά αθλήματα ούτε λόγος να γίνεται. Αποτελεί ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο ερασιτεχνικός προτεραιότητα για την πολιτεία; Είναι υποχρέωσή της η στήριξή του; Ειδικά σε τέτοιες εποχές η διέξοδος του αθλητισμού έπρεπε να παραμένει ανοιχτή για τους πολίτες αυτής της χώρας και ιδιαίτερα για τους νέους.

Τι έχει αποφασιστεί όμως για τα λιγότερο προνομιούχα αθλήματα, αυτά που δεν μπορούν να τύχουν τηλεοπτικής προβολής, αλλά διαθέτουν ισχυρή βάση αθλουμένων; Σύμφωνα με απόφαση της Γ.Γ.Α. στην αρχή του έτους, τα αθλήματα κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με τη διείσδυση που πετυχαίνουν στον Ελληνικό λαό και ανάλογα με τη σημασία που έχουν σε εθνικό επίπεδο. Αυτό το τελευταίο είναι κάπως αυθαίρετο και μάλλον έχει να κάνει με τις διακρίσεις σε διεθνείς διοργανώσεις, παρά με το πόσοι αθλούμενοι αντιστοιχούν σε κάθε άθλημα.

Έτσι προκύπτει ο διαχωρισμός που καλό είναι να μελετήσετε στη σχετική σελίδα της Γ.Γ.Α. Ο διαχωρισμός αυτός θα μας απασχολήσει σε μια σειρά άρθρων, στα πλαίσια μεγάλης έρευνας του SportSecrets, που θα έχουν σαν στόχο να αξιολογήσουν τα κριτήρια με τα οποία κατηγοριοποιήθηκαν τα αθλήματα και να αναδείξουν στη σωστή της διάσταση τη δραστηριότητα κάθε αθλητικής ομοσπονδίας.

Χρήσιμα στοιχεία σε αυτή την αναζήτηση θα αποδειχτούν τα αρχεία που διαθέτει η Γ.Γ.Α. στη σελίδα της για τις επιχορηγήσεις του έτους 2010. Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε spreadsheets με την ανάλυση όλων των επιχορηγήσεων προς ομοσπονδίες αλλά και σωματεία. Μια πρώτη ματιά στις επιχορηγήσεις των σωματείων αναδεικνύει ότι για το έτος 2010 δεν έχει δοθεί καμία σε αθλητικό σωματείο, αντίθετα τα χρήματα που δόθηκαν φέτος αφορούν σε αποφάσεις του 2008!


http://www.sportsecrets.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου