Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Ο Θρύλος και τ' αδέρφια του

Από το 1925 που ιδρύθηκε ο Ολυμπιακός Πειραιά, πολλοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο όνομα, που είναι και το πιο δημοφιλές σε ομάδες σε όλη την Ελλάδα...



ΔΕΙΤΕ TO VIDEO




Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας άρχισαν να "φυτρώνουν" μετά το 1925 ομάδες με το όνομα του Ολυμπιακού. Στην Πάτρα, στη Λαμία, στο Λουτράκι, στο Βόλο, στο Λαύριο, στην Καλαμάτα, στα Γιάννενα υπήρχε ο Ολυμπιακός με τις πιο γνωστές ομάδες εκτός του Πειραιά να είναι φυσικά αυτές του Βόλου και του Λουτρακίου.

Ακόμα και στο εξωτερικό όμως, είχαμε τον Ολυμπιακό Αλεξανδρείας στην Αίγυπτο και φυσικά τον Ολυμπιακό Λευκωσίας στην Κύπρο, ομάδα μάλιστα που έχει και συμμετοχές στην Α’ εθνική, όταν και είχε δικαίωμα να παίζει κάθε χρόνο ο πρωταθλητής Κύπρου στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Οι "ερυθρόλευκοι" του Πειραιά, στην ιστορία της Α’ εθνικής σε επίσημα παιχνίδια έχουν αντιμετωπίσει μόνο δύο "αδέλφια" τους, τον Ολυμπιακό Βόλου και τον Ολυμπιακό Λευκωσίας, μετρώντας μάλιστα μόνο νίκες ως γηπεδούχοι (11/11).

Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις φορές στην ιστορία της Α’ εθνικής υπήρχαν στο ίδιο πρωτάθλημα τρεις Ολυμπιακοί! Μάλιστα αυτοί του Βόλου και της Λευκωσίας πήγαιναν… πακέτο στον υποβιβασμό τις δύο πρώτες φορές (1967-68 και 1969-70), ενώ την περίοδο 1971-72 ο Ολυμπιακός Βόλου σώθηκε και υποβιβάστηκε μόνο ο Ολυμπιακός Λευκωσίας, στην τελευταία του εμφάνιση στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Και για όσους λατρεύουν τα στατιστικά τις τρεις φορές που υπήρχαν τρεις Ολυμπιακοί στο πρωτάθλημα, ο τίτλος πήγε δύο φορές στον Παναθηναϊκό και μια στην ΑΕΚ!

Πρώτη κόντρα αδελφών

Κόντρα στον Ολυμπιακό Λευκωσίας, που ήταν και ο πρώτος "δίδυμος" που αντιμετώπισαν οι Πειραιώτες, έχουν το απόλυτο καθώς μετρούν 7 νίκες σε 7 αγώνες (6 για το πρωτάθλημα και 1 για το κύπελλο) εντός και εκτός έδρας και με συνολικά τέρματα 17-4.

Για την ιστορία η πρώτη συνάντηση του Ολυμπιακού Πειραιά με άλλον Ολυμπιακό, έγινε στο "Καραϊσκάκης" με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Λευκωσίας στις 12 Νοεμβρίου του 1967 και οι πρωταθλητές τότε επικράτησαν με 1-0 με μια βολίδα του Γιώργου Σιδέρη στο 26’. Οι συνθέσεις σε εκείνο το πρώτο παιχνίδι των δύο Ολυμπιακών:

Ολυμπιακός Πειραιά: Βαλλιάνος, Γκαϊτατζής, Ζαντέρογλου, Παυλίδης, Πολυχρονίου, Αγανιάν, Βασιλείου, Σιδέρης, Γιούτσος, Στολίγκας, Μποτίνος.

Ολυμπιακός Λευκωσίας: Φιλώτας, Ι.Αργυρού, Ξυπολυτάς, Δ.Αργυρού, Σωτηράκης, Κετένης, Πανίκος, Αβρααμίδης, Π.Μάρκου, Λυμπούρης, Κ.Μάρκου.

Από τις επτά νίκες του Ολυμπιακού επί του "αδελφού" του της Λευκωσίας η μία ήταν στα χαρτιά σε ένα παιχνίδι στην Κύπρο. Ήταν στις 2 Ιανουαρίου του 1972, όταν οπαδοί της ομάδας της Λευκωσίας μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και χτύπησαν τον διαιτητή Πανάκη, μετά την κατακύρωση του γκολ του Σιώκου στο 85ο λεπτό με κεφαλιά για τους φιλοξενούμενους. Οι γηπεδούχοι είχαν ζητήσει έντονα φάουλ στον τερματοφύλακα Βαρνάβα. Το παιχνίδι είχε διακοπεί άλλες δύο φορές στο 44’ (όταν ακυρώθηκε γκολ του Παμπουλή ως οφσάιντ για την ομάδα του Πειραιά από τον Κύπριο επόπτη) και στο 75’ για λάθος υπόδειξη και πάλι του επόπτη. Η τρίτη φορά ήταν και η φαρμακερή με τον διαιτητή να μην μπορεί να συνεχίσει.

Με Ολυμπιακό Βόλου

Στις 10 Δεκεμβρίου του 1967 στο Βόλο μπροστά σε 10.000 θεατές και με διαιτητή τον Φαμέλη είχαμε την πρώτη επίσημη κόντρα των "ερυθρόλευκων" του Πειραιά με αυτούς του Βόλου. Αποτέλεσμα 1-1 με τον Καραηλιού να ισοφαρίζει στο 57’ το γκολ του Γιώργου Σιδέρη από το 27’. Οι Πειραιώτες μετά από αυτό το "Χ" είχαν παραμείνει στην 8η θέση της βαθμολογίας, αν και στο φινάλε έχασαν τελικά τον τίτλο από την ΑΕΚ με 4 βαθμούς διαφορά.
Για την ιστορία οι συνθέσεις σε αυτό το πρώτο ραντεβού των δύο Ολυμπιακών Βόλου και Πειραιά:

Ολυμπιακός Βόλου: Γιδόπουλος, Ρηγούλιας, Μακρής, Τσουκνίδας, Παππάς, Σινετόπουλος, Τσαμπαλός, Μαλάκος, Καραηλιού, Τζίνης, Ζιγολίκας.

Ολυμπιακός Πειραιά: Βαλιάνος, Παυλίδης, Ζαντέρογλου, Μίλησης, Πολυχρονίου, Γκαϊτατζής, Λεβαντής, Γ.Σιδέρης, Ν.Σιδέρης, Στολίγκας, Βασιλείου.

Συνολικά πάντως σε 22 παιχνίδια για πρωτάθλημα και κύπελλο η ομάδα του Πειραιά έχει 17 νίκες, ενώ η αντίστοιχη του Βόλου 3 και δύο παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα (ένα εκ των οποίων ήταν το παρθενικό των δύο ομάδων).

Ως γηπεδούχος (όπως απόψε) ο Ολυμπιακός Πειραιά έχει εξαιρετική στατιστική με 8 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και με συγκομιδή τερμάτων 30-4 αφού με εξαίρεση το 2-1 της περιόδου 1971-72 οι νίκες στον Πειραιά για τον Ολυμπιακό ήταν πάντα από 3-0 και πάνω με αποκορύφωμα το 7-2 της περιόδου 1988-89 με τα τέσσερα γκολ του Λάγιος Ντέταρι.

Δείτε εδώ και ακούστε σε περιγραφή του αείμνηστου Χρήστου Ράπτη τα γκολ από αυτό τον αγώνα:



Την αμέσως επόμενη χρονιά όμως ο Ολυμπιακός Βόλου πήρε τη ρεβάνς πετυχαίνοντας την μεγαλύτερη από τις τρεις νίκες του επί του "αδελφού" του. Για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος 1989-90, συνέτριψε τον τραγικό εκείνη τη σεζόν (4ος) Ολυμπιακό Πειραιά με 3-0 με τα γκολ του Μαυροδήμου (11’ με πέναλτι), του Καραμίχαλου (40’) και του Μάνδαλου (77’). Και όμως παρά τις 10 νίκες του εκείνη τη σεζόν η ομάδα του Βόλου δεν γλύτωσε τον υποβιβασμό και ουσιαστικά χάθηκε από την Α’ εθνική μέχρι να επιστρέψει εφέτος. Τελευταία κόντρα των δύο «ερυθρόλευκων» για το πρωτάθλημα ήταν εκείνη τη σεζόν στο δεύτερο γύρο (11.2.1990) όπου οι Πειραιώτες με χατ τρικ του Ντέταρι (είχε ρέντα με την ομάδα του Βόλου) και ένα γκολ του Τσιαντάκη επικράτησαν με 4-0.

Πάντως χρονικά η τελευταία συνάντηση των δύο ομάδων έγινε στις 27 Ιανουαρίου του 1993 στο Βόλο και ήταν για το κύπελλο με τους Πειραιώτες να επικρατούν με 2-1 (είχαν νικήσει και 1-0 στον Πειραιά).

Οι Πειραιώτες θα παίξουν απόψε με μπλε φανέλες, αφού οι φιλοξενούμενοι θα κρατήσουν τα "ερυθρόλευκα" και το ζητούμενο είναι να δούμε αν θα μπερδευτεί η εξέδρα και πανηγυρίσει σε περίπτωση που σκοράρει η ομάδα του Σάκη Τσιώλη!

Εδώ στιγμιότυπα από το πρόσφατο φιλικό των δύο ομάδων στο Βόλο




sport24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου