Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Ο Θρύλος του «Ιπτάμενου Φινλανδού»

Σήμερα, συμπληρώνονται ακριβώς 37 χρόνια από το Θάνατο του πρώτου μεγάλου δρομέα του Κλασικού Αθλητισμού, ο οποίος σημάδευσε με τις σπουδαίες νίκες του τους αγώνες δρόμου. Γεννημένος το 1897, ένα χρόνο δηλαδή...








μετά την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας, ο Φινλανδός Πάαβο Νούρμι έμελλε να αλλάξει για πάντα τον ρου της ιστορίας των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, ενώ στη Φινλανδία θεωρείται και Εθνικός ήρωας. Μάλιστα ο «Ιπτάμενος Φινλανδός» όπως ήταν το προσωνύμιο του, κατέκτησε συνολικά 12(!) Ολυμπιακά μετάλλια εκ των οποίων τα 8 χρυσά και τα 4 ασημένια σε αγωνίσματα στίβου, επίδοση μοναδική που τον κατατάσσει κορυφαίο στον κλασικό αθλητισμό όλων των εποχών. Μάλιστα από όλα τα Ολυμπιακά αθλήματα μόνον ο Μάικλ Φελπς με τα 14 χρυσά που κατέκτησε στην κολύμβηση κατάφερε να τον προσπεράσει, στην ιστορία του Παγκόσμιου αθλητισμού.

Σε ηλικία 23 ετών ο Νούρμι, ταξίδεψε στην Αμβέρσα για να συμμετάσχει στους 7ους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης ιστορίας. Στο Βέλγιο λοιπόν κατάφερε να «μαγέψει» τους λάτρεις του αθλητισμού καθώς κατέκτησε 3 χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο. Πιο συγκεκριμένα, ο Φινλάνδος δρομέας πήρε την πρώτη θέση στα 10.000μ, και τη δεύτερη στα 5.000 ενώ πήρε χρυσό τόσο στον ατομικό ανώμαλο δρόμο όσο και στο αντίστοιχο αγώνισμα με την ομάδα της χώρας του. Μάλιστα κατάφερε να καταρρίψει σπουδαία ρεκόρ για την εποχή του.

Το θαύμα του Παρισιού και η επιστροφή του Άμστερνταμ

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο 27χρονος τότε Νούρμι κατάφερε να αγγίξει την τελειότητα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, πήρε την πρώτη θέση τόσο στα 1.500μ τα 5.000μ τα 10.000μ όσο και στα αγωνίσματα εκτός στίβου, με τις κούρσες ανωμάλου δρόμου τόσο στο ατομικό όσο και στο ομαδικό. Ένα απίστευτο ρεκόρ με 5 στα 5, που άφησε άφωνη την κοινή γνώμη, και τον ενέταξε στο πάνθεο τον κορυφαίων αθλητών όλων των εποχών. Και αν η συνέχεια και η διατήρηση της κορυφής χαρακτηρίζει τους κορυφαίους ο Πάαβο Νούρμι είναι σίγουρα τέτοιος. Αυτό απέδειξε άλλωστε και στην 3η Ολυμπιάδα της καριέρας του στο Άμστερνταμ.

Στην Ολλανδία λοιπόν ο Νούρμι που πλέον είχε φτάσει σε ηλικία 31 ετών, κατάφερε να κατακτήσει το 8ο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας του στα 10.000μ ενώ πήρε και δύο ασημένια στα 3.000μ στιπλ και στα 5.000μ. Άλλο ένα ρεκόρ του Νούρμι είναι πως κατέκτησε Ολυμπιακά μετάλλια σε 6 διαφορετικά αγωνίσματα του στίβου (1.500μ, 3.000μ στιπλ, 5.000μ, 10.000, ανώμαλος δρόμος ατομικό και ομαδικό).

Τα τελευταία χρόνια

Και κάπου εκεί ολοκλήρωσε μια θρυλική καριέρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ συνέχισε να τρέχει σε μεγάλες αποστάσεις ως το 1934, όπου και τα παράτησε. Ο Νούρμι που ήταν αποκλειστικά χορτοφάγος από την ηλικία των 12, είχε την φήμη του λιγομίλητου εκτός αγώνων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το 1925 ο Φινλνανδός δρομέας τιμήθηκε σε μια εκδήλωση για τις πολλές του επιτυχίες, και στον ευχαριστήριο λόγο του φρόντισε να πει απλά: «Σας ευχαριστώ…»

Το Ολυμπιακό Στάδιο του Ελσίνκι έχει πάρει πλέον το όνομά του, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 όπου διεξήχθησαν στη χώρα του άναψε τη φλόγα στο Στάδιο. Τα επόμενα χρόνια αντιμετώπισε προβλήματα υγείας, ενώ στα τελευταία χρόνια της ζωής του σχολίασε πως ο αθλητισμός είναι χάσιμο χρόνο μπροστά στις επιστήμες και τις τέχνες, δείχνοντας μια πικρία ίσως σκεφτόμενος πως τα χρόνια της δόξας του είχαν περάσει ανεπιστρεπτί. Πέθανε το σε ηλικία 76 ετών. Το ημερολόγιο έγραφε 2 Οκτωβρίου 1973.

gazzetta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου