Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Αν έχει πάθος ο Αρης, μπορεί να σπάσει την παράδοση

Η τελευταία νίκη του Αρη στην Τούμπα καταγράφεται στο μακρινό 1998. Δώδεκα χρόνια πίσω, δηλαδή. Τότε που ο Φοιρός... είδε όνειρο το προηγούμενο βράδυ και προς έκπληξη όλων έριξε μέσα στην Τούμπα...







τον αμούστακο Χαριστέα, αφήνοντας στον πάγκο τον… «El camion», τον Περουβιανό φορ Τσέβες.

Του είχε βγει, όμως, εκείνο το όνειρο αφού ο Χαριστέας χόρεψε την άμυνα του ΠΑΟΚ πετυχαίνοντας δύο γκολ και ο Αρης έστησε πάρτι μέσα στην Τούμπα κερδίζοντας 1-4 τον ΠΑΟΚ. Τι βραδιά κι εκείνη… Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια όμως και ο Αρης δεν νίκησε άλλη φορά μέσα στην Τούμπα. Ακόμη κι όταν οι προϋποθέσεις ήταν ευνοϊκές γι’ αυτόν, έχανε.

Σ’ αυτά τα δώδεκα χρόνια της δυσμενούς παράδοσης, αν εξαιρέσουμε τρεις-τέσσερις φορές που ηττήθηκε λόγω κάποιων… Σταυρίδηδων που του προέκυπταν, τις υπόλοιπες φορές έχανε γιατί οι παίκτες του… ξεχνούσαν στα αποδυτήρια κάποια βασικά πράγματα που απαιτούνται σε τέτοια ντέρμπι. Οπως το πάθος, ο τσαμπουκάς, η αποφασιστικότητα.

Ολα αυτά ξεχνούσαν να τα πάρουν μαζί τους όταν έβγαιναν από την καταπακτή και είναι κανόνας ότι χωρίς αυτά δεν έχεις καμία τύχη σε τέτοια ντέρμπι. Από εδώ, λοιπόν, ξεκινάνε και τελειώνουν όλα για τον Αρη σήμερα. Η τακτική έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Μεγαλύτερη σημασία έχει με τι ψυχολογία θα μπουν στο παιχνίδι οι παίκτες του Κούπερ, παρά το αν ο Αργεντινός επιλέξει να παίξει με 4-4-2 ή αλλάξει το σύστημα σε 4-5-1 ή 4-1-4-1.

Δεν θα μετρήσει τόσο η τακτική. Εφόσον έχει την ίδια νοοτροπία όπως στις τελευταίες του επισκέψεις στην Τούμπα, ο Αρης δεν θα έχει τύχη απόψε. Ενα κι ένα κάνουν δύο. Αν, όμως, βγαίνοντας από τα αποδυτήρια οι παίκτες του πάρουν μαζί τους τα στοιχεία που αναφέρουμε παραπάνω (πάθος, τσαμπουκά, αποφασιστικότητα), τότε έχουν όλα τα φόντα να σπάσουν την κακή παράδοση.

Διότι κατά τ’ άλλα, στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να τους φοβίσει. Κι ας προέρχεται από τη νίκη επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ο Αρης από την ήττα στο Τροντχάιμ από τη Ρόζενμποργκ.

Ο Αρης έχει σταθεί από καλά έως πολύ καλά σε όλα τα «μεγάλα» παιχνίδια που έδωσε φέτος, σε Ελλάδα και Ευρώπη, παίρνοντας αποτελέσματα (εκτός από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό όπου είναι γνωστό πώς έχασε…). Γεγονός που αποδεικνύει ότι ξέρει τον τρόπο να διαχειρίζεται τέτοιου τύπου ματς από κάθε άποψη. Αγωνιστική και ψυχολογική. Επειδή όμως το σημερινό ματς με τον ΠΑΟΚ έχει τις δικές του γνωστές ιδιομορφίες, απαιτείται να έχει σε αυξημένο βαθμό τα χαρακτηριστικά του πάθους και της δύναμης.

Σ’ αυτά κρίνονται τέτοια ντέρμπι. Να βάλουν οι παίκτες του τα πόδια στη φωτιά. Αν το κάνουν, ο Αρης θα αυξήσει τις πιθανότητές του να φύγει νικητής. Αν όχι, θα διευρυνθεί περισσότερο η παράδοση. Μια και ο λόγος για παραδόσεις, ο Κούπερ πηγαίνει σήμερα για τρίτη φορά στην Τούμπα. Τις προηγούμενες δύο έχασε. Νομίζουμε λοιπόν ότι αυτή τη φορά ξέρει καλύτερα τι πρέπει να κάνει για να σπάσει και την παράδοση που έχει και προσωπικά ο ίδιος...


"Εξέδρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου