Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Σερβική Επανάσταση!

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται την Τρίτη από την εξέγερση και ανατροπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Στις 5 Οκτωβρίου του 2000, εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι κατέκλυσαν το κέντρο του Βελιγραδίου, απαιτώντας...







από τον πανίσχυρο μέχρι τότε ηγέτη της χώρας να αποχωρήσει από την εξουσία που κατείχε από τας τέλη της δεκαετίας του ’80.

Στις προεδρικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου 2000, ο Μιλόσεβιτς χάνει από τον υποψήφιο της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης (DOS), Βόισλαβ Κοστούνιτσα, που έλαβε το 50,24 % των ψήφων και αναδείχθηκε Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο.

Ωστόσο, η κεντρική εκλογική επιτροπή αρνήθηκε να ανακηρύξει νικητή τον Κοστούνιτσα, υποστηρίζοντας ότι το ποσοστό που έλαβε ήταν μικρότερο του 50% και ότι έπρεπε να διεξαχθεί δεύτερος γύρος.

Η Αντιπολίτευση, υπό την ηγεσία του Ζόραν Τζίντζιτς, οργάνωσε καθημερινές κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Σερβίας, με αίτημα να αναγνωριστεί η νίκη του Κοστούνιτσα.

Τα ξημερώματα της 5ης Οκτωβρίου, εκατοντάδες διαδηλωτές από ολόκληρη τη χώρα άρχισαν να καταφτάνουν μπροστά από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στο Βελιγράδι.
Η αστυνομία προσπάθησε να τους διαλύσει με δακρυγόνα και ακολούθησαν αιματηρές συμπλοκές, με απολογισμό δύο νεκρούς και περίπου 100 τραυματίες.

Ο Μιλόσεβιτς, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία, διέταξε το στρατό να επέμβει. Όμως, η ηγεσία του ενόπλων δυνάμεων δεν υπάκουσε, ενώ και οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, που βγήκαν με τεθωρακισμένα οχήματα στους δρόμους, αρνήθηκαν να ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών, όπως ζητούσε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η χώρα άλλαζε πλέον σελίδα, βαδίζοντας με αρκετές αναταράξεις, κυρίως τα τρία πρώτα χρόνια, στο δρόμο της Δημοκρατίας.

Σήμερα, Τρίτη, στο Βελιγράδι πραγματοποιούνται, διάφορες εκδηλώσεις. Μία απ’ αυτές είναι η Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Σερβίας, στην οποία θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου.


sportfm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου