Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Tα παρατάει ο Χριστοφιδέλης! (;)

Ο διεθνής ακραίος του ΠΑΟ είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, μετά την είδηση ότι και το δεύτερο δείγμα (στο ματς με τον Άρη) που ανίχνευσε το ΕΣΚΑΝ είναι θετικό...



στην απαγορευμένη ουσία, χοριακή γονοδοτροπίνη. Η συγκεκριμένη ουσία επίσης περιέχεται σε φάρμακα που βοηθούν στη στύση, αλλά πάντα με τη συνταγή γιατρού, διότι σε υψηλά ποσοστά μπορεί να προκαλέσει μεγάλες βλάβες στα γεννητικά όργανα.

Η χοριακή γοναδοτροπίνη κυκλοφορεί παράνομα στο εμπόριο σε διάφορες μορφές και ποσότητες, χωρίς την άδεια του ΕΟΦ και είναι απαγορευμένη για αθλητές. Οι ταμπλέτες ανάλογα με τον τύπο τους κοστίζουν από 10 έως 40 ευρώ.

Ο 33 χρόνος παίκτης σε περίπτωση που τιμωρηθεί από τον αθλητικό δικαστή με δύο χρόνια αποκλεισμό, δεν βλέπει το λόγο να συνεχίσει να παίζει, αφού πλέον τα χρονικά περιθώρια της καριέρας του είναι πολύ στενά.

Ο Χριστοφιδέλης πάντως και μετά την διαρροή του αποτελέσματος και του δεύτερου δείγματος υποστήριζε ότι είχε δηλώσει όλα τα φάρμακα που είχε πάρει για να ξεπεράσει το τραυματισμό στη μέση του και θα προσπαθήσει να το αποδείξει στον αθλητικό δικαστή που αναμένεται να τον καλέσει σε απολογία.

Στο πλευρό του παίκτη είναι όλοι οι συμπαίκτες του, ο προπονητής Στέλιος Καζάζης αλλά και η διοίκηση που θα τον βοηθήσει νομικά στο θέμα του αθλητικού δικαστή.

Προσαλίκας: Έχω μιλήσει με τον παίκτη

Στενοχωρημένοι από το θέμα του Χριστοφιδέλη είναι και ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Στέλιος Προσαλίκας, που έβλεπε τον παίκτη ως «χρήσιμο εργαλείο» για τη νέα εθνική του Μέιφορθ. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ομοσπονδίας δήλωσε:

«Έχω και εγώ μια πληροφορία, αλλά δεν είμαι ενήμερος. Μου είπαν ότι έφτασε στο γραφείο μου ένας φάκελος σφραγισμένος από το ΕΣΚΑΝ, όπως φτάνει και στον πρόεδρο της ΕΣΑΠ, τον κ. Παπαδόπουλο. Αν το δείγμα είναι θετικό, τότε αύριο που θα ανοίξω το φάκελο θα τον διαβιβάσουμε στον αθλητικό δικαστή. Έχω μιλήσει αρκετές φορές με τον ίδιο τον παίκτη αλλά δεν θέλω να δημοσιοποιήσω τις συζητήσεις μας».

Μοναδικό το δείγμα

Η περίπτωση του Χριστοφιδέλη στην συγκεκριμένη απαγορευμένη ουσία είναι η πρώτη που ανιχνεύεται σε Έλληνα βολεϊμπολίστα. Στο παρελθόν έχουν βρεθεί πέντε ξένοι βολεϊμπολίστες για χρήση γνωστών απαγορευμένων ουσιών, ενώ παλιότερα υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις και στο μπιτς βόλεϊ.

Τι είναι η γοναδοτροπίνη

Η χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1920. Είναι ορμόνη που φυσιολογικά εκκρίνεται μόνο από τις έγκυες γυναίκες και συγκεκριμένα από τον πλακούντα. Ανιχνεύεται κατά τη διάρκεια της κύησης και αποτελεί την ουσία σε πολλά τεστ εγκυμοσύνης.

Ο φυσιολογικός ρόλος της ορμόνης δεν έχει πλήρως ξεκαθαρίσει. Οι τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι διεγείρει την παραγωγή στεροειδών ορμονών από τον πλακούντα. Παρασκευάζεται εύκολα με απομόνωσή της από τα ούρα εγκύων γυναικών, όπου βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Καλύπτει άλλες ουσίες

Στην εργαστηριακή παρασκευή της η χοριακή γοναδοτροπίνη είναι στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών. Περιλαμβάνεται στην κατηγορία: αυξητική ορμόνη, ερυθροποιητίνη, ινσουλίνη, χοριακή γοναδοτροπίνη.

Στο εξωτερικό έχει καταγραφεί σε παρασκευάσματα που λαμβάνονται για να «καλυφτούν» άλλες απαγορευμένες ουσίες, αποκαλούμενη και ως «μάσκα». Σε γυναίκα αθλήτρια έχει παρουσιαστεί σε ενδογενή μορφή όταν είναι έγκυος.
(sportdog)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου