Δευτέρα 5 Απριλίου 2010
Το ποδόσφαιρο αντέχει στην οικονομική κρίση
Σε έρευνα της εταιρίας παροχής ελεγκτικολογιστικών, φοροτεχνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, Deloitte, επιβεβαίωσε πρόσφατα αυτό που πλέον αποτελεί κοινή παραδοχή στο χώρο της διεθνούς οικονομίας:Πως το ποδόσφαιρο όχι μόνο άντεξε κατά την...
περίοδο της διεθνούς οικονομικής ύφεσης, αλλά παρουσίασε και αύξηση των εσόδων του, τουλάχιστον όσον αφορά στη λίστα που δημοσίευσε η Deloitte, με τις 20 "πλουσιότερες" ομάδες του πλανήτη.
Σύμφωνα με την έρευνα, αυτές οι 20 ομάδες (κατά σειρά ...γεμάτου ταμείου οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπάγερν Μονάχου, Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Γιουβέντους, Ίντερ, Μίλαν, Αμβούργο, Ρόμα, Λιόν, Μαρσέιγ, Τότεναμ, Σάλκε, Βέρντερ Βρέμης, Ντόρτμουντ, Μάντσεστερ Σίτι και Νιούκαστλ) το 2009 κέρδισαν συνολικά περίπου 26 εκ. ευρώ περισσότερα από το 2008, με τα κέρδη τους να φτάνουν στα 3,9 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τρεις πρώτες ομάδες της σχετικής λίστας, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έβαλαν στα ταμεία τους περίπου 1,1 από αυτά τα 3,9 δισ. ευρώ (401, 366 και 327 εκ. ευρώ αντίστοιχα για την καθεμία).
Ο συντάκτης της έκθεσης, Νταν Τζόουνς, δήλωσε σχετικά με την αντίδραση και τις αντοχές του ποδοσφαίρου απέναντι στη διεθνή οικονομική κρίση: "Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι κορυφαίοι σύλλογοι του ποδοσφαίρου είναι σε καλή θέση για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που παρουσιάζονται από το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον".
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως για τις περισσότερες ομάδες της λίστας, ο μέσος όρος εισιτηρίων ανά αγώνα παρέμεινε ο ίδιος σε σχέση με το 2008(!), ενώ θα πρέπει να επισημανθεί πως η έρευνα δεν έχει συμπεριλάβει στους υπολογισμούς της τα κόστη των ομάδων για μισθούς παικτών και φόρους, καθώς επικεντρώθηκε μόνο στα έσοδα (από χορηγίες, εμπορικές χρήσεις των γηπέδων, πωλήσεις εισιτηρίων και προϊόντων με τα σήματα των ομάδων, τηλεοπτικά δικαιώματα κ.α.). Επί των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, αίσθηση προκαλεί η συμφωνία της Ρεάλ Μαδρίτης με την εταιρία Mediapro, η οποία θα της αποφέρει περισσότερα από 1,1 δισ. δολάρια (810 εκ. ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία) μέσα στις επόμενες επτά ποδοσφαιρικές σεζόν (κοντά 120 εκ. ευρώ το χρόνο μόνο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα).
Όλα αυτά, φυσικά, συμβαίνουν κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά και μάλιστα στα προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (την αγγλική Premier League, τη γερμανική Bundesliga, την ιταλική Serie A, τη γαλλική Ligue 1 και την ισπανική Primera Division), καθώς από αυτές τις χώρες προέρχονται και οι 20 πρώτες ομάδες της λίστας. Η μόνη ομάδα που δεν μετέχει σε αυτά τα πέντε πρωταθλήματα, είναι η αγγλική Νιούκαστλ, η οποία έχει πλασαριστεί στην 20ή θέση αν και πέρυσι υποβιβάστηκε από την Premier League και πλέον παλεύει για την επιστροφή της σε αυτήν μέσω της συμμετοχής της στο πρωτάθλημα της Championship, όπου πάντως προηγείται...
(sportdog)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου